söndag 6 december 2009

Idépresentation

Spanar på persumtiva idéer till projektarbetet, idag utan sällskap av Lisa och Malin. Hittills, förutom de planer som redan finns med på förslagslistan, har jag kommit fram till tre olika tänkbara alternativ:

- Exteriör fotoutställning
Att utifrån ett specifikt tema som gruppen gemensamt kommer fram till anordna en fotouställning där text och bild i kombination på en offentlig plats utgör presentationen av vårt projektet, där allmänheten kan ta del av det visuella intrycket såväl som våra tankar och idéer kring det valda ämnet. Man skulle till exempel kunna välja att arbeta som i "Angeläget" med mänskliga rättigheter eller liknande. För att sedan ta reda på hur utställningen eventuellt påverkat målgruppen skulle man kunna ordna någon typ av enkät eller klotterplank där allmänheten kan formulera sina tankar och åsikter eller på något sätt samla in intryck utifrån. Här skulle man kunna samarbeta med en mängd olika organisationer beroende på vilket tema vi väljer att jobba med, till exempel välgörenhet, rasism eller kommunala förbättringar.

- Stillbildsfilm
Insipirerat av Whyreds konstprojekt som jag länkade till i det tidigare inlägget skulle man kunna producera en kort stillbildsfilm baserad på en novell, en låttext, en dikt eller en historia. Här är möjligheterna stora att få maximal användning för våra respektive inriktningar och resultatet skulle i framtiden kunna användas som ett mycket brett och konkret exempel på våra kunskaper och utbildningsresultat vid till exempel arbetsintervjuer eller högskoleintagningar.

- Videoinstallation
Baserat på samhällets bristfälliga verklighetsperspektiv och insnöade rutinmässiga levnadsideal skulle man kunna ifrågasätta den generella synen på våra omgivningar genom att bygga upp någon typ av installation i en mer konstnärlig anda. Med den smala allmänt förekommande uppfattningen om samhället som utgångspunkt skulle man kunna illustrera människornas dagdrömmar om en bättre verklighet i form av dialoglösa filmer. Installationen skulle kunna byggas upp utifrån en opersonlig lokal, exempelvis ett helt vitt rum för att framhäva bilderna, där filmerna sedan projiceras på fönster och dörrar som metaforer för drömmen om att utsikts- och insiktsmässigt upptäcka någonting nytt.
Man skulle också kunna bygga upp installationen på olika syner eller stadier i våra perspektiv, till exempel att videoprojiceringen i ett fönster representerar våra drömmar medan ett annat utgör våra känslor inför verkligheten, samtidigt som filmen i ett tredje står för de hinder som kommer i vägen för förverkligandet av våra drömmar i det första fönstret.
Filmerna kan vara enkla och utgöras av panoreringar över landskap eller stillbilder av typiska vardagsproblem. Det viktiga är att varje film eller projicering förmedlar en omedelbar karaktäristisk känsla av antingen dröm, verklighet eller det tema vi väljer att ha som utgångspunkt för resultatet. Här kan man kombinera porträtt med text och grafik tillsammans med ett passande soundtrack som förstärker känslan av filmerna i den valda lokalen.

Idén i sig är flexibel och går även att anpassa till andra teman. Jag tycker att ett ifrågasättande av ett vardagligt samhällsfenomen känns som en bra utgångspunkt till alla tre idéerna och utifrån det påståendet kan man sedan illustrera en känsla eller ett faktum.

Andra alternativ till idéer som vi diskuterat tidigare är bland annat att göra en diktbok där text och bild samverkar på ett grafiskt tilltalande sätt. Vi har också funderat kring möjligheter med att samarbeta med musikelever eller andra lokala band och tillverka skivomslag. Kortfilmer eller andra typer av dokumentära gestaltningar där fotografi, text och grafik kan kombineras på ett proportionellt sätt är ett annat förslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar